marți, 29 noiembrie 2011

Sarea de bucatarie(cu iod) si efectele ei asupra sanatatii

Sarea de bucătărie este denumirea populară a clorurii de sodiu (NaCl)Clorura de sodiu, NaCl este indispensabila vietii oamenilor si animalelor. Participând la formarea unor sucuri digestive, NaCl este introdusa zilnic în organism sub forma de sare de bucatarie. Fiecare dintre noi incurgiteaza zilnic constient sau nu, o cantitate destul de mare de sare fina, alba,imbogatita cu iod in diverse forme de la mancarurile pe care le preparam in casa pana la paine, dulciuri aproape orice aliment de pe rafturile supermarketurilor contine sare.   
 Dar  ati avut vreodata curiozitatea sa cititi ce contine banala sare de bucatarie?Sa le luam pe rand:iodul care are efecte negative asupra glandei  tiroide, creste incidenta blolilor cardiace,E535 – ferocianura de sodiu şi E536 – ferocianura de potasiu-sunt substanţe chimice periculoase, folosite ca antiagreganţi sau antiaglomeranţi. E536 este un aditiv interzis în Anglia, dar foarte folosit la noi. Iodul din sare este instabil in mod natural asa ca se stabilizeaza prin iodura de potasiu si prin… iradiere. Pentru ca sarea fina iodata sa nu se aglomereze la umiditate se pun antiaglomeranti ca E535 si E536. Acestia sunt ferocianuri care la temperaturi de 80-90 de grade Celsius se descompun, impreună cu potasiul eliberat, se transformă în cianhidră de potasiu, sau altfel spus… cianură. Un component extrem de toxic, o otravă !
Sarea astfel aditivată este de 30 de ori mai săracă în magneziu decât sarea integrală (grunjoasă).
Toate produsele alimentare procesate din Romania contin sare iodată: pâinea, paterurile, produsele de patiserie, mezelurile etc., astfel că aportul de iod in alimentatia noastra este unul mult mai mare decat ne imaginam.Administrarea indelungata a iodului se poate asocia cu inhibarea continua a sintezei hormonale si cu aparitia guşii, cu sau fără hipotiroidie; administrarea iodului la gravide poate produce guşă sau hipotiroidie la fetuşi”. Si ca si cum asta nu era deajuns acum 9 ani Guvernul României a emis nefasta H.G. 568/2002 “privind iodarea universală a sării destinate consumului uman, hranei animalelor şi utilizării în industria alimentară”, nemaiîntâlnită nicăieri în lume. Un lucru absolut aberant ca oamenii sa fie obligati sa consume un produs fara a avea posibilitatea sa aleaga in cunostinta de cauza ci sa consume ce vrea guvernul.Guvernanti au motivat aceasta hotarare de a ne ioda cu forta pentru ca ne vor binele si ca sa previna hipotiroidia la romani, prin deficit de iod. Datele stiintifice insa, sustin contrariul(principiile medicinii interne al lui Harrison, edituta Teora 1999)cea mai frecventa cauza a hipotiroidiei tireoprive este ablatia chirurgicala sau cu iod radioactiv a glandei tiroide, cea mai frecventa cauza a hipotiroidiei primare este cea autoimuna (raspunzatoare de 90% din cazurile de hipotiroidie), iar din cele 18 cauze ale hipotiroidiei numai una singura se refera la deficitul de iod.
 Statisticile efectuate pe o medie de zece ani inainte de iodarea populatiei prin sare si media de trei ani dupa iodare arata niste rezultate ingrijoratoare: numarul de cazuri de cancer tiroidian s-a dublat, hipertiroidia a crescut de 5,4 ori, iar hipotiroidia a crescut de 2,3 ori. Ironia este ca numarul hipotiroidiilor, pe care au sperat guvernantii sa-l amelioreze, s-a marit La noi in tara, peste 99% din populatie este normala din punct de vedere tiroidian, asa ca iodul din sare nu face altceva decat sa dea nastere la excese. In plus, motivul principal pentru care guvernantii isi justifica hotararea este ca astfel vor fi eradicate problemele de hipotiroidie (cele pe care le au mai putin de un procent din populatie!). De ce trebuie toata lumea sa puna in mancare sare cu iod?
150 DE MICROGRAME PE ZI ESTE DOZA DE IOD RECOMANDATA UNUI ADULT.
Ceea ce mi se pare foarte grav e ca dupa atata timp si dupa ce s-a dovedit ca efectul scontat a fost tocmai invers nu se revine asupra deciziei. Probabil ca toti am auzit ca unui bolnav i s-a prescris un regim alimentar fara sare. Daca sarea de bucatarie este periculoasa pentru bolnavi atunci lucrul acesta este valabil si pentru cel sanatos pentru ca ce s-a interzis a cauzat boala sau a contribuit la aparitia ei. Sarea de bucatarie este anorganica, adica nu este de origine vegetala sau animala prin urmare nu contine enzime, sarea, de care omul are nevoie  se afla in cantitate suficienta in hrana cruda.Dar cum numarul celor care consuma hrana cruda este destul de mic exista variante sanatoase de sare neioadata, naturala.
La noi in magazin veti gasi sub diverse forme sare de himalaya grunjoasa sau fina( bine termenul de fina e cam impropiu ca nu e chiar fina sarea, in orice caz nu e bolovanJ)oricum este un pic mai sarata decat orice alta forma de sare, se poate adauga mancarurilor sau se foloseste si extern (bai calde cu sare, scrub pentru corp, curatarea nasului a gurii, a gatului  pentru efecte cum sunt : detoxifierea, stimularea circulatiei sanguine, relaxarea corporala, scaderea tensiunii arteriale, reducerea febrei musculare, etc).Mai gasiti deasemeni si sare cu diverse condiment sau verdeturi, toata oferta nostra de sare o gasitit aici.
Pt acest material am folosit informatii din pt.ro si prosanitas.wordpress.com.

Un comentariu:

  1. am 65 ani si de 3 ani se umfla gleznele la consum NORMAL de sare.Daca nu o folosesc(sarea iodata din comert)nu mai am probleme,si am inlocuit-o cu sarea din concentratul pentru supa cu gust de pui(cernuta prin sitita mica)si nu mai am problmeCu toate E-urile,la un aport moderat,am scapat de picioare umflate,de medicamente si restrictii alimentare.10/06/2013 LIME

    RăspundețiȘtergere