miercuri, 7 martie 2012

Margarina-aliment sau otrava?

Cred ca fiecare dintre noi a mancat la un moment dat margarina, era o alternativa buna pt mic dejun si mai ales una ieftina dar cati dintre noi ne-am intrebat ce este de fapt margarina si cum se obtine ea.
Margarina a aparut în timpul celui de-al doilea razboi mondial, când untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani a avut atunci ideea sa ia diverse uleiuri vegetale, sa le încalzeasca la 150° C, si sa le adauge hidrogen în prezenta unor catalizatori de nichel, ca sa se întareasca. A fost obtinut un produs alb, asemanator cu untul ca si consistenta si cu ... plasticul ca structura moleculara, adica margarina si singurul avantaj era acela ca se putea intindea pe paine.De atunci - timp de 50 de ani - , margarina s-a "îmbogatit" cu coloranti, cu vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanti artificiali, care o fac sa miroasa a lapte mai tare decât laptele.

O grasime polinesaturata - uleiul de floarea-soarelui, de exemplu - este transformata prin hidrogenare intr-o grasime saturata, apropiata de cea animala, dar obtinuta in mod artificial, acest lucru imprima calitati nutritionale negative produsului. In procesul de hidrogenare, sint generati acizi grasi TRANS, care constituie cauza bolilor cardiovasculare si neurodegenerative. Uniunea Europeana si in Statele Unite ale Americii este obligatorie etichetarea nutritionala a produselor, prin evidentierea continutului de grasimi totale, din care in mod clar trebuie indicata si cantitatea de acizi grasi TRANS. In Romania, din pacate, foarte multi producatori ii pacalesc (ca sa nu zicem ca ii inseala) pe consumatorii care nu au cunostinte si mai ales se bazeaza pe faptul ca sunt foarte putini cei care citesc eticheta unui produs. In loc de "grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate", pe eticheta produselor comercializate in tara noastra nu scrie decat "grasimi vegetale".Atunci când aceste grasimi sunt metabolizate de catre organism, incurca o multime de procese naturale. Sunt încorporate în membranele celulelor sistemului imunitar, împiedicând activitatea acestora, aceasta înseamna sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la CANCER. O data ce patrund in organism, pe lânga faptul ca solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizate, grasimile din margarina iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sânge, ceea ce înseamna sclerozarea acestora, cu rezultate nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator per ansamblu. De asemeni, consumul frecvent si constant de margarina favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, precum si aparitia celulitei, bogata in acizi grasi, creste colesterolul total mai ales cel rau si micsoreaza colesterolul bun.Din fericire, margarina are destui substituienti naturali, care nu numai ca o înlocuiesc cu succes, ci si ajuta la eliminarea efectelor sale nefaste:

1.Uleiul de floarea soarelui presat la rece-are un continut ridicat de vitamina E si un continut redus de acizi nesaturati ;

2.Uleiul de masline presat la rece-este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la combaterea ulcerului si a gastritei.

3.Uleiul din seminte de struguri presat la rece-contine substante minerale - zinc, cupru, seleniu , vitamina E.

4.Uleiul din seminte de dovleac presat la rece- este si un "dusman" declarat al parazitilor intestinali;

5.Uleiul de nuca presat la rece-acizii organici nesaturati regasiti in proportie de peste 70% in continutul uleiului de nuca scad riscul cardio-vascular,

Alte variante mai sunt uleiul  de susan, de in, de canepa,  care ajuta la scaderea colesterolului si curata vasele de sange.
Daca preferati un inlocuitor tartinabil pt margarina exista si untul vegetal de la rapunzel cu ulei de masline sau cu ulei de in care contin ulei de floarea soarelui dezodorizat, untură de palmier necălită, apă, ulei de cocos, emulgator: lecitină de soia, sirop de morcovi, sirop de lămâie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu