marți, 26 martie 2013

Cum recunoastem produsele bio?


Pt ca am observat ca multa lume nu face deosebirea intre un produs bio si unul natural sau traditional, iar aceasta lipsa de informare este speculata de catre comercianti am considerat ca este necesar sa aducem cateva explicatii.Ce sunt de fapt produsele bio, aceste produse sunt 100% naturale si au urmatoarele caracteristici:
-NU sunt tratate chimic, ci obtinute din plante ale caror seminte sunt nemodificate genetic;

- NU contin conservanti si coloranti chimici;

- NU se foloseste niciun procedeu chimic la prelucrarea recoltei;

- NU au termen de garantie mare;

Animalele si pasarile de la care obtinem anumite produse NU sunt tratate cu hormoni de crestere,  NU sunt hranite cu furaje concentrate si nici nu sunt tratate cu antibiotice.
Comisia Europeana a decis ca dupa 1 ianuarie 2010 sa aplice tuturor produselor bio o sigla unica, pentru a se face deosebirea intre produsele autentice bio si celelalte.Consumatorul poate afla daca un produs este bio (organic sau ecologic) de pe eticheta sa, pe care trebuie inregistrata marca sau sigla bio/ecologic.Daca pe eticheta nu avem nicio mentiune care sa ateste calitatea de bio (eco, organic) inseamna ca acel produs nu intra in aceasta categorie.Mai jos aveti sigla de produs bio a Uniunii Europene care este obligtorie incepand cu iulie 2012, orice produs alimentar din Uniunea Europeana sau Romania trebuie sa aiba aceasta sigla altfel nu este certificat bio, ecologic.


Pentru a ajunge sa fie etichetat Bio un produs trece printr-un proces de monitorizare, testare, ce garanteaza consumatorului lipsa utilizarii in procesul de obtinere a produsului a substantelor chimice, fertilizatorilor sintetici, organismelor modificate genetic, conservantilor, colorantilor chimici; inseamna utilizarea unor seminte “neimbunatatite” genetic, un sol fertilizat cu produse naturale, obtinerea produsului imediat dupa recoltare prin metode ce conserva cati mai multi nutrienti. 

Cum putem stii daca un produs este intradevar organic sau doar partial organic? Iata ce inseamna termenii de pe eticheta:
 • 100% organic : trebuie sa contina ingrediente 100% produse organic.Aceasta este singura eticheta care garanteaza un produs complet organic. Aceste produse sunt insotite de sigla organului de certificare.
 • Organic sau certificat organic: cel putin 95% din continut este organic proportional cu greutatea . Aceste produse sunt insotite de sigla organului de certificare.
 • Fabricat cu ingrediente organice: cel putin 70% din continut este organic. Exista mentiunea "fabricat cu organic" pe fata produsului si sunt listate pana la 3 ingrediente specifice. Aceste produse nu sunt insotite de sigla organului de certificare.
 • Mai putin de 70% organic: se pot lista numai pe lista de ingrediente, nu pe fata produsului. Aceste produse nu sunt insotite de sigla organului de certificare.
 • Natural: poate contine si numai 1% ingrediente naturale. Aceste produse nu sunt insotite de sigla organului de certificare.
In ceea ce priveste fructele si legumele trebuie sa citim atent eticheta, adica acel autocolant lipit direct pe coaja legumei/fructului sau, dupa caz, pe punga in care sunt ambalate acestea (de ex. la portocale).Orice eticheta are intre 4-5 cifre:
  - daca produsul are 4 cifre (de ex. 4021) inseamna ca a fost crescut intr-un  mediu normal, insa nu BIO. Produsul insa NU a fost modificat genetic.
   – daca produsul are 5 cifre iar prima cifra incepe cu 9 (de ex. 96584) inseamna ca este BIO.
  - daca produsul este format din 5 cifre iar prima cifra este 8 (de ex. 86584) inseamna ca acesta a fost modificat genetic.
In ceea ce priveste produsele cosmetice si detergentii pe ambalajul unui produs organic certificat apare sigla organismului care l-a certificat. Iata cateva sigle pe care sa le cautati pe produse.Mare atentie insa la etichete, poate fi trecut Bio, bine ar fi sa cititi ingredientele de fapt veti descoperi ca are doar un ingredient bio restul nu, asta fiind doar o strategie de marketing, va aduceti aminte reclama la crema niveea sau elmiplant cand se specifica produs bio dar de fapt avea un singur ingredient bio.

Produsul natural  nu este certificat bio dar nu contine ingrediente nocive (in cazul alimentelor conservanti, coloranti, indulcitori artificiali, sau in cazul cosmeticelor parabeni, parafina, parfum alergen etc).Exista produse naturale care chiar daca nu sunt certificate sunt foarte bune, stim ca aceste certificari care garanteaza ingredientele costa ceea ce ridica automat si pretul produsului respectiv.
Produsul traditional este produsul care trebuie sa fie obtinut din materii prime traditionale, sa prezinte o compozitie traditionala sau un mod de productiesi/sau de prelucrare care reflecta un procedeu tehnologic de productiesi/sau de prelucrare traditional si care se distinge in mod clar de alteproduse similare apartinand aceleiasi categorii;in Romania exista o certificare pt produsele traditionale dar care este destul de ambigua, mai exact daca mergi cu orice produs si demonstrezi ca il faci cu ingrediente din zona respectiva primesti atestat de produs traditional.

6 comentarii:

 1. buna,

  ce produse naturale 100%/bio/eco imi recomanzi?
  Fara parabeni,conservanti,parafina si toate cele daunatoare.
  Multumesc, Elena

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna ziua,
  depinde ce anume va intereseaza deodorantele Jason sunt foarte bune si la grameje mari la fel ca toate produsele lor gramaje xxl, cosmetice Essential Care certificate Soil Association, pt piele cu probleme gama Sea-line, depinde ce va intereseaza, puteti sa dati un mesaj detaliat pe contact@cosulbio.ro si va putem face recomandari.

  RăspundețiȘtergere
 3. De la
  Elena Ely
  Către
  contact@cosulbio.ro

  Buna ziua,

  Am 24 de ani. Am tenul extrem de gras in zona T ,barbie,nas si uscat pe pometi. Puncte negre pe nas si barbie. Pe pometi am punctulete mici rosii,asemenea cuperozei.Si riduri de expresie,cearcane. Ce imi puteti recomanda pornind de la demachiante,lotiuni,masti.
  Ma intereseaza doar produse ecologice/bio/100% naturale.Am incercat foarte multe creme care se pretindeau a fi naturale si erau pline cu parabeni,chimicale si tot tacamul.
  Va multumesc! O zi placuta in continuare!

  RăspundețiȘtergere
 4. Interesant, nu stiam de sigla unica.

  RăspundețiȘtergere
 5. Este foarte important sa putem recunoaste produsele pentru a sti ce cumparam si ce efecte trebuie sa aiba. Acest articol ne poate deschide putin ochii

  RăspundețiȘtergere
 6. Intr-adevar sunt foarte multi care adauga eticheta de bio dar nu prea stiu ce inseamna acest lucru, este foarte importanta sa citim eticheta produselor pe care le cumparam si mai ales cele pt copii.

  RăspundețiȘtergere