joi, 5 iunie 2014

Cum evitam pesticidele din fructe si legume



Un stil de viata sanatos inseamna un consum mare de fructe si legume dar din pacate nu intotdeauna fructele si legumele sunt echivalente cu sanatatea.Pana sa ajunga pe masa noastra fructele si legumele sunt tratate cu diferite pesticide pt a arata bine sau pt a rezista la transport. Mai mult decat atat, culegatorii, masinile de transport sau chiar rafturile magazinelor pot reprezenta sursa unor bacterii precum listeria, samonella si E.coli, care sunt periculoase pentru organism.
O alimentatie fara fructe si legume ar insemna o alimentatie dezechilibrata, de aceea este bine de stiut care sunt fructele si legumele cu un continut ridicat de pesticide, precum si ce masuri putem lua pentru eliminarea acestora. 

Fructe si legume cu un continut mare de pesticide

Legumele cu cel mai mare nivel de pesticide sunt spanacul, rosiile, fasolea verde, telina, castravetii, dovleceii, ardeiul gras, cartofii. Chiar si prin spalare sau curatarea cojii, dovleceii de iarna si fasolea verde pastreaza o cantitate mare de pesticide. Dintre fructele cu un continut mare de pesticide, amintim: piersicile, nectarinele, merele, perele, ciresele, murele, capsunile, strugurii. 

Fructe si legume cu un continut scazut de pesticide

Cu un continut mai mic de pesticide, avem legume precum: broccoli, mazarea, ceapa, porumbul, varza, vinetele, cartofii dulci. Iar dintre fructe: bananele, kiwi, avocado, ananasul, mango, grapefruitul, pepenele galben, pepenele verde. Coaja lor protejeaza fructul carnos de actiunea pesticidelormare de pesticide, amintim: piersicile, nectarinele, merele, perele, ciresele, murele, capsunile, strugurii..
Din fericire exista cateva metode prin care putem elimina aceste pesticide:

1.In primul rand fructele si legumele trebuiesc spalate foarte bine chiar si cu apa calda, aburii elimina din pesticide.

Chiar si dupa spalare fructele a caror provenienta nu este cunoscuta ar trebui curatate de coaja si mai ales citricele, de la care cei mai multi folosesc coaja in loc de condiment in diferite retete(la noi gasiti coaja de portocala si de lamaie fara zahar certificate bio Rapunzel pioner al produselor bio).

2.Se poate apela la detergentul de vase pt spalarea fructelor si legumelor dar atentie nu la unul plin de parabeni si alti compusi chimici, indicat este un detergent bio cu ingrediente naturale.

3.Amestecă o lingură de sare de mare cu o cană de apă, ține legumele sau fructele timp de 5- 10 minute în această soluție apoi spală-le sub un jet de apă. Dacă alimentul are coaja tare, atunci freacă bine legumele cu acest amestec.

4.Spală bine fructele sau legumele cu coajă dură pentru a elimina orice murdărie de pe ele, apoi presară bicarbonat de sodiu și freacă-le bine. După care le pui sub un jet de apă.

5.Amestecă într-o jumătate de cană cu apă o lingură de oțet peste care pui încetul cu încetul o lingură de bicarbonat de sodiu. Soluția obținută o pui într-un flacon pulverizator. Înainte de folosire agită puțin și stropește cu el fructele sau legumele, chiar dacă este vorba de spanac, salată sau broccoli. Lasă să acționeze spray-ul 10 minute. După care clătește bine leguma sub un jet de apă.

6.Puneti intr-o sticla cu pulverizator 2 linguri zeama de lamaie, o lingura de bicarbonat de sodium, o cana de apa si una de otet . Puleverizati pe legume/fructe, si dupa 5 minute le puteti clati cu apa curata si utiliza.

Daca nu aveti timp sa preparati aceste solutii la noi gasiti o solutie gata preparata pt a spala fructele si legumele.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu