vineri, 26 septembrie 2014

De ce este mai bine sa folosim sarea Himalaya

Sarea  de Himalaya este printre primele alimente pe care le-am folosit cand am inceput sa fiu mai atenta la ceea ce mancam, alaturi de gustul bun ea contribuie la cresterea vitalitatii, mareste functia imunitara si previne gripa.

Mai jos gasiti o descriere ampla a Sarii de Himalaya, de ce este un tip unic de sare si de ce este atat de important a o avea in fiecare zi.

O scurta si fascinanta istorie
Aceasta este o sare de mare antica ce a fost alchimizata de-a lungul a milioane de ani, intr-o forma speciala cristalina  intr-un process asemanator cu modul in care carbunele devine treptat un diamant.
 Cele 84 de mineralele din aceasta sare sunt intr-o forma ionica, moleculara in loc de cea coloidala, cum este sarea obisnuita. Prin urmare, e mai usor absorbabila si mult mai usor de utilizat de corpurile noastre decat orice alta sare.
Sarea de mare poate deshidrata corpul in timp ce sarea din Himalaya hidrateaza efectiv corpul nostru!


Comparatii intre sarea de masa obisnuita, sarea de mare si sarea de Himalaya

Sarea obisnuita rafinata
In mod normal, sarea de masa comerciala este complet lipsita de cea mai mare parte a mineralelor sale, cu exceptia sodiu si clorului. Acesta este  albita, curatata cu substante chimice si apoi se incalzeste la temperaturi extrem de ridicate. Iodul care se adauga la sarea de masa este aproape intotdeauna sintetic fiind dificil pentru corpul nostru sa fie asimilat bine.Si pentru ca nu era suficient se mai foloseste si antiaglomerant E536 - ferocianura de potasiu, care la o temperatura de peste 100 de grade Celsius (temperatura ce se atinge foarte usor daca faceti o friptura sau o mancare la cuptor), se descompune in cianura de potasiu si clorura de fier, acestea fiind responsabile pentru dificultati in respiratie, reducerea oxigenului si crearea de dificultati in transportul acestuia prin organism.
Studiile au aratat ca pentru fiecare gram de sare de masa care se consuma si pentru care organismul nu il poate procesa, corpul va folosi 20 ori cantitatea de apa celulara pentru a neutraliza cantitatea de clorura de sodiu, care este prezenta in aceasta sare tratat chimic.

Sarea de mare
Sare de mare se face prin evaporarea apei de mare.
In timp ce multi considera o alegere mai buna  sarea de mare, haideti sa recunoastem, oceanele noastre sunt din ce in ce mai poluate an de an, doar ganditi-va la masivele scurgeri  de petrol care au avut loc in ultimii ani.

Sare Roz de Himalaya
Sarea de  Himalaya este recoltata din Pakistan, din mina Khewra, a doua cea mai mare mina de sare din lume. Din cauza conditiilor curate in care sarea roz este  depozitata, ea este declarata a fi cea mai pura sare disponibila astazi.
Sare Himalaya contine de multe ori urme de oxid de fier (rugina), care ii confera o culoare roz.


Acesta contine cantitati mici de calciu , fier, potasiu si magneziu, contine, de asemenea, cantitati putin mai mici de sodiu decat sarea obisnuita.

O multime de oameni prefera aroma de sarii din Himalaya, comparativ cu alte tipuri de saruri.
Exista un studiu care compara continutul mineral al diferitelor tipuri de sare.
Tabelul de mai jos prezinta comparatia intre sarea obisnuita, sare de mare si sarea de Himalaya.


Calciu
Potasiu
Magneziu
Fier
Sodiu
Sare rafinata
0,03 %
0,09 %
< 0,01 %
< 0,01 %
39,1 %
Sare de mare
0,16 %
0,08 %
0,05 %
< 0,01 %
38,3 %
Sare de Himalaya
0,16 %
0,28 %
0,1 %
0,004 %
36,8 %

Dupa cum se vede, sarea de Himalaya are cel mai mic volum de sodiu si cea mai mare cantitate de magneziu si potasiu .
In principiu, nu sarea este nesanatoasa pentru noi, ci sarea de masa rafinata.
Destul de multi dintre noi consuma alimente mult prea  prelucrate, alimente care contin cantitati astronomice de sare, care desigur este rafinata si iodata. 
Important consider a fi nu cantitatea noastra de sare; ci consumul de alimente integrale cat mai naturale, de casa. In acest fel, poti adauga sare in timp ce gatesti sau sa presari pe mancare  fara a-ti face griji cu privire la cresterea tensiunii arteriale.

2 comentarii:

  1. Interesant articol. Totusi nu am inteles de ce/cum sarea de Himalaia hidrateaza.

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Sarea de Himalaya e foarte bogata in minerale esentiale corpului, in momentul ingurgitarii sarii(se poate pune si un varf de cutit de sare intr-un pahar de apa pura) se asigura hidratea.

    RăspundețiȘtergere